Vil du bygge om i din bolig?

Du har mulighed for at bygge om og tilpasse din bolig,
så den passer til dig

 

Du har mulighed for at ombygge, forandre og forbedre din bolig, både indenfor og udenfor, så din bolig passer til dine behov. Det hedder råderet – du råder altså over din egen bolig, også når du bor alment til leje.

 

Husk at tale med dit ejendomskontor, inden du går i gang …

Det kan fx være, at du drømmer om et nyt køkken, badeværelse, nyt gulv, brændeovn, markise, carport, terrasse, udestue eller udhus. Mulighederne er mange.

Det første, du skal gøre, er at søge om tilladelse, inden du går i gang. Det giver dig den bedste mulighed for at gøre det helt rigtige fra start og få rådgivning, økonomisk overblik og viden om, hvorvidt din ombygning skal reetableres, inden du flytter. Tal med dit ejendomskontor.

  1. Læs reglerne om råderet i din boligafdelings vedligeholdelsesreglement.
  2. Tal med dit ejendomskontor om, hvad du ønsker at bygge om, og få godkendelse af dit projekt, inden du går i gang. 
  3. Når dit råderetsarbejde er udført, skal dit projekt færdigmeldes og synes af ejendomskontoret. Det er vigtigt, at du får dit arbejde godkendt, så du har mulighed for at få godtgørelse, og så du ikke risikerer at skulle reetablere din bolig, når du flytter.

Find de nødvendige blanketter her.

Læs alt om råderet i folderen fra BL, Danmarks Almene Boliger. 

Man bruger fire beskrivelser af et råderetsprojekt, når man bygger om i sin bolig, der har betydning for økonomien, og om ombygningen skal reetableres, når man flytter.

  1. Individuel råderet
    … er, når du laver forandringer/forbedringer i din egen bolig, som du selv bestiller og betaler.
    Mulighederne varierer fra boligafdeling til boligafdeling, alt efter hvad der er besluttet på beboermødet.
  2. Kollektiv råderet
    … er, når alle i boligafdelingen har mulighed for at få lavet en forandring/forbedring, som boligafdelingen i første omgang betaler for, og som herefter betales af dig gennem en forhøjet husleje. Mulighederne varierer fra boligafdeling til boligafdeling, alt efter hvad der er besluttet på beboermødet.
  3. Forbedringer
    … er arbejde, der forøger boligens værdi, og som giver ret til økonomisk godtgørelse. Forbedringer skal ikke reetableres ved fraflytning.
  4. Forandringer
    … er arbejde, der ikke forøger boligens værdi. Forandringer giver ikke ret til økonomisk godtgørelse. Forandringer kan kræves reetableret, når du flytter. Du skal selv betale for forandringer og eventuel reetablering.

Læs reglerne om råderet i din boligafdelings vedligeholdelsesreglement. Find din boligafdeling

Tal evt. med dit ejendomskontor om dine boligdrømme.

Skal du flytte midlertidigt/permanent, fordi din bolig skal renoveres, og har du spørgsmål til din genhusning?

Har du spørgsmål om genhusning, kan du rette direkte henvendelse ved at skrive til genhusning@bo-vest.dk. Hvis du bor i Mjølnerparken og skal genhuses, skal du skrive til mjolnerparken@bo-vest.dk.

Nyhed

Grønt lys til at bygge om, renovere og bygge til i Den Grønne Trekant

Københavns Kommune har givet grønt lys til, at Den Grønne Trekant kan fortsætte med at udvikle og...

Nyhed

Effektiv drift i Bo-Vita: Beslutningerne træffes tættere på beboerne

Bolig- og Planstyrelsen vurderer, at mange af boligafdelingerne i Bo-Vita har potentiale til at forbedre effektiviteten. Som...

Nyhed

Demokratiet har talt: Repræsentanterne i Bo-Vita har stemt, bidraget og besluttet

Den 12. december 2023 mødtes 40 repræsentanter fra Bo-Vitas afdelingsbestyrelser, administrationen i Bo-Vita og BO-VEST til årets...