Hvordan får man flere beboere til at engagere sig i deres boligområde og styrke demokratiet? Det spørgsmål var omdrejningspunktet, da en delegation på syv svenske socialdemokrater fra Östergötland i denne uge besøgte Mjølnerparken og Den Grønne Trekant. Med inspiration fra Bo-Vita fik de indblik i konkrete strategier og værktøjer til at øge beboernes deltagelse i deres boligområder.
Tilstedeværelse
Strategien for at inddrage beboerne i helhedsplanen for renovering og udvikling af boligområderne i Mjølnerparken og Den Grønne Trekant har i høj grad været baseret på lokal tilstedeværelse – gennem et sekretariat i beboerhuset og et genhusningsteam. Delegationen blev præsenteret for Bo-Vitas arbejde med Mjølnerparkens omdannelse samt udviklingsplanerne for Den Grønne Trekant, hvor beboerne aktivt har arbejdet for at undgå en kategorisering som omdannelsesområde.
“Det har været en lang proces, hvor vi har arbejdet tæt sammen med beboerne, bestyrelserne, driften og myndighederne for at styrke beboernes engagement og sikre, at de bliver inddraget og informeret om udviklingen af deres boligområde. I det daglige har beboerne adgang til et beboerkontor, hvor der er plads til individuelle samtaler, workshops og større informationsmøder,” fortæller Michael Agerbæk, leder af sekretariatet i Den Grønne Trekant.
Bo-Vitas Trygheds- og Trivselsindsats består af medarbejdere med politi- og socialfaglig baggrund og fungerer som bindeled mellem beboere, myndigheder og bestyrelser. Tryghedsindsatsen håndterer konfliktmægling, beboerklager og samarbejde med lokalpolitiet for at skabe tryghed i boligområderne. Trivselsindsatsen arbejder desuden for at styrke fællesskaber, støtte afdelingsbestyrelser og frivillige samt gøre beboerdemokratiet mere tilgængeligt.
Sisse Elmer Thomsen, leder af Trivselsindsatsen i Bo-Vita, understreger værdien af en helhedsorienteret tilgang: “Vi har skabt en model, der favner alle Bo-Vitas afdelinger og tilpasses de lokale behov. Det boligsociale arbejde rækker ud over parallelsamfundslisten – vi arbejder nu med trivsel på tværs af byen for at styrke beboernes engagement og skabe trygge boligområder for alle, hvor beboerne bliver hørt og inviteret til at engagere sig.”
Svensk interesse for danske erfaringer
Den svenske delegation, ledet af Deqa Hamdi Mohamed Hashi, udvekslede idéer om, hvordan metoderne kan overføres til lignende svenske boligområder. En forskel mellem landene er lovgivningen om parallelsamfund og de politiske redskaber til at styrke integrationen.
Delegationen fik også indblik i, hvordan Den Grønne Trekant vil sikre økonomisk bæredygtighed gennem frasalg af et grundstykke og modernisering af eksisterende boliger, så beboerne ikke risikerer at blive kategoriseret som et omdannelsesområde. For Mjølnerparken blev genhusningsindsatsen præsenteret, hvor beboerne har haft adgang til støtteordninger som boliggarantibevis, økonomisk kompensation og flyttehjælp.
Besøget sluttede med en debat om, hvordan sociale indsatser kan gøre en reel forskel for beboerne.


