Mjølnerparken dannede for nylig rammen om et besøg fra Danmarksdemokraternes formand, Inger Støjberg. Tilbage i 2018 var hun som udlændinge- og integrationsminister i VLAK-regeringen med til at udforme den såkaldte ghettopakke, som har haft stor betydning for omdannelsen af Mjølnerparken.
I solskin blev Inger Støjberg vist rundt i Mjølnerparken. Denne gang var der ingen tilråb til de besøgende – i modsætning til tidligere besøg, hvor Inger Støjberg er blevet mødt med protester. I stedet var der mulighed for at få et indblik i visionerne for Mjølnerparken og i, hvordan tryghed er tænkt ind i den fysiske udformning. Nye vejforløb mellem boligkarréerne, åbne og indbydende indgange samt store glaspartier i opgangene skal bidrage til et mere trygt og åbent byrum.



Særlig interesse for lovgivningens effekt
Under besøget viste Inger Støjberg særlig interesse for, hvordan den gældende lovgivning om “udsatte boligområder” har virket i praksis – især i forhold til beboersammensætningen og bekæmpelsen af tidligere udfordringer med bandekriminalitet. Hun stillede også spørgsmål til, hvordan tryghedsindsatsen fastholdes efter renoveringsprojektets afslutning, og hvordan det koordinerende samarbejde mellem Bo-Vita og myndighederne fungerer i dag.
”Mjølnerparken er blevet et mere åbent boligområde, som i højere grad er blevet en del af byen omkring os. Kritiske nøgletal som beskæftigelse er forbedret, og vi vil fortsat have fokus på tryghedsbevarende indsatser i området,” fortæller Georg Schmidt, der er direktør for Bo-Vita.
Mjølnerparken er ved et vendepunkt
“Mjølnerparken er snart færdigrenoveret, og vi er i gang med at evaluere, hvad vi kan lære af denne omfattende omdannelse,” siger Jan Hyttel, organisationsformand for Bo-Vita. “Vi har haft 260 familier, som er flyttet fra Mjølnerparken og blevet permanent genhuset. Som boligselskab har vi haft en massiv opgave med at udføre og implementere regeringens lovgivning. Det glædelige er, at Mjølnerparken i 2023 udgik af regeringens parallelsamfundsliste. Det skete primært, fordi antallet af beboere er under 1.000. Vi forventer, at når alle boliger igen er beboet, og beboertallet stiger, at Mjølnerparken fortsat bliver væk fra regeringens liste, særligt fordi der nu er færre boliger, nye boligtyper og erhvervslejemål.”
