Lige så forskelligt som det japanske ord for almene boliger – 公営住宅 (Kōei Jūtaku) – er fra det danske, lige så forskelligt er det, hvordan vi bygger og bor alment i Japan og Danmark. For at lære mere om den danske model for almene boliger besøgte seks japanere fra JSCorporation Bo-Vita onsdag den 20. november.
I Japan er de fleste lejeboliger private, og der findes ikke en struktur for almene boliger med beboerdemokrati, som vi kender det i Danmark.
”I de japanske almene boligområder bruger vi ikke helhedsplaner på samme måde som i Danmark. Vi er derfor glade for at kunne komme her i dag, besøge Den Grønne Trekant og høre om boligområdets helhedsplan. Det er interessant at høre om, hvordan man i én og samme plan både bygger nye etager ovenpå eksisterende bygninger, placerer en cykelsti midt i det almene boligområde og åbner op i boligområdet ved at bygge private boliger sammen med almene. Det skaber blandede boligformer og tiltrækker nye beboergrupper,” siger Shinnosuke Shibata, der er souschef i konstruktionsafdelingen i Tokyo hos JSCorporation.
Lokal værdi, der skaber global interesse
Ud over en rundvisning i Den Grønne Trekant omfattede besøget også et stop på Dortheavej i Københavns Nordvestkvarter. Her præsenterede arkitekt Per Bo Madsen fra Bjarke Ingels Group den japanske delegation for Dortheavej som et eksempel på alment boligbyggeri, hvor design og funktionalitet går hånd i hånd. Dortheavej fik i 2018 Arkitektforeningens Lille Arne-pris og Københavns Kommunes bygningspræmiering i 2019.
“Vi er stolte af at dele vores erfaringer med delegationen fra JSCorporation i Japan. Vores helhedsorienterede tilgang til at bygge og renovere almene boliger er noget, vi gerne deler med verden. Besøget viser, at vores arbejde ikke kun skaber værdi lokalt, men også vækker interesse globalt,” siger Jan Hyttel, der er formand for organisationsbestyrelsen i Bo-Vita.